(...) cal tenir en compte que a l’altre extrem de la corda existeix un altre grup d’infants i joves que també requereixen una atenció educativa específica per tal de poder desenvolupar tot el seu potencial de manera satisfactòria. Estaríem parlant dels alumnes amb Alta Capacitat Intel·lectual (ACI).

Un dels grans reptes que actualment es plantegen des de l’àmbit educatiu és l’atenció a la diversitat des de la inclusió, essent aquesta un dels principals eixos sobre el qual es vertebra la pràctica educativa. En aquest sentit, aquest objectiu inclusiu s’ha centrat més en l’alumnat que ha presentat més dificultats d’aprenentatge.


No obstant, cal tenir en compte que a l’altre extrem de la corda existeix un altre grup d’infants i joves que també requereixen una atenció educativa específica per tal de poder desenvolupar tot el seu potencial de manera satisfactòria. Estaríem parlant dels alumnes amb Alta Capacitat Intel·lectual (ACI), terme el qual fa referència a aquells nens i nenes amb una capacitat d’aprenentatge molt superior a la seva mitjana d’edat.


Així doncs, és important identificar a aquest grup d’alumnes per tal de poder determinar les seves necessitats i potencialitats i establir, així, unes determinades mesures de suport educatiu que donin resposta a aquestes necessitats. Però com podem identificar a un alumne amb ACI ? Veiem a continuació algunes de les seves característiques:


  • Molt observadors i curiosos. Solen sentir-se atrets per nous coneixements.

  • Presenten interessos intensos i exprimeixen tot allò que els interessa.

  • Gran capacitat d’abstracció.

  • Preocupacions profundes sobre el món que els envolta.

  • Vocabulari ric i ampli.

  • Alta creativitat. Capacitat de pensar diferents vies de solució per a un mateix problema.

  • Preferència per les tasques que suposin un repte mental.

  • Elevat sentit de la justícia.

  • Preferència per relacionar-se amb nens de més edat o amb adults.


Tanmateix, tot i que en un primer moment aquestes característiques poden ser percebudes com a positives per als nens, cal tenir present que també poden portar a experimentar un malestar emocional elevat. Cal tenir en compte que, degut a aquestes característiques cognitives i emocionals, aquestes nenes i nens poden estar en risc d’aïllament social, de presentar actituds desafiants, de patir assetjament i de desembocar en fracàs escolar. Tot això, els portaria a presentar un quadre d'estrès emocional, tristesa, desmotivació i, en casos més extrems, a patir depressió. A més a més, el seu perfeccionisme i autoexigència pot conduir-los a una excesiva autocrítica i en una falta de confiança en sí mateixos.


Així doncs, cal entendre l’ACI com una necessitat educativa que necessita ser degudament identificada i atesa per tal de garantitzar el correcte desenvolupament cognitiu, emocional i social de l’infant.


Creus que el teu filla o filla pot tenir ACI? Digue’ns què et preocupa i t’explicarem com us podem ajudar!


Fonts:

_Luque, P., Hernández, R. & Luque, M. (2016). Aspectos psicoeducativos en la evaluación del alumnado con Altas Capacidades Intelectuales. Summa Psicológica, 13(1), 77-88.

_Comes, G. & Díaz, E. (2008). La evaluación psicopedagógica en el alumnado con altas capacidades. Revista de Educación Inclusiva, 1, Article ISSN:1130-0876.

_UDAC. (s. f.). Alta Capacitat Intel·lectual.